onsdag 20 april 2011

Innebörden av att vara rik eller fattig

Ja, exakt vad innebär det att vara rik?
Självklart måste det vara den som får in mest lön varje månad, tänker nog du. Eller den som vunnit massa miljoner på lotto och nu har köpt sju lyxbilar och 30 kilo kokain för pengarna.

Jag kan direkt säga att så är inte fallet. Visst är det en fördel att ha hög inkomst eller många miljoner för att bli rik, men den avgörande punkten mellan rik och fattig är hur man använder sina pengar. Du kan vara överläkare och tjäna 70 000 i månaden, och ändå inte ha ett öre kvar vid löning, eller så kan du vara städerska, och spara undan 2-3 tusenlappar i slutet på varje månad, investera dessa väl och efter ett tag och lite omsorg så har dessa växt sig till miljoner.  Går det bra för städerskan så kan hon vara ekonomiskt oberoende redan innan 50-årsdagen ifall hon städat sen hon var 18.

Att förvalta sina pengar väl var alltså nyckelordet. Varje krona har med tidens och räntans kraft möjligheten att växa sig till en mindre rikedom. På trettio år kan en enda investerad krona växa sig till 76 kr, med en väldigt trolig tillväxttakt på 15% per år.
76 kronor låter ju inte mycket, men säg om du investerar 10 000 kr. Utan vidare insättningar har du då istället 760 000 kr om 30 år. Sätter du då in de 30 000 du troligen har på ett bankkonto som pengabuffert och sen 2 000 i månaden under hela perioden, så kommer en årlig avkastning på 15% ha generererat dig över 12 miljoner kronor på 30 år. På 40 år 80 miljoner och på 50 år kan du ju bara gissa hur mycket pengar du kan få.

Nu är kanske 30 000 i startbelopp  och 2000 kr i månaden mer än vad många kan lägga undan. Men om vi sänker det och tar 10 000 i startbelopp och 1000 kr i månaden ( ja, vem som helst kan avvara 1000 kr i månaden, även om du så har mindre än 10 000 kvar efter skatt) så blir den första miljonen ett faktum redan efter 18 år. Skulle man lägga manken till och bli ganska duktig på att spara och handla med aktier, så man har en tillväxt på 20% per år istället, så kommer första miljonen vid 15 år, andra efter 18, och - hör och häpna - en hel miljard efter nästan 50 år.

Min poäng är, och nu knyter jag ihop säcken hastigt, är att det som skiljer de rika från de fattiga är det långsiktiga perspektivet och insikten om att varje krona med hjälp av ränta på ränta och lite tid är värd så mycket mer än bara en krona. Ha det i tanke nästa gång du gör ett impulsköp - varje krona är ett potentiellt frö till hundratals kronor, det är bara att vårda dem på rätt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar